Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ποιοι ιεράρχες και γιατί αρνήθηκαν την συμμετοχή τους στην Μεγάλη Σύνοδο

Αναδημοσίευση από το http://orthodoxia.info
Αλυσιδωτή αντίδραση προκάλεσε η άρνηση του μητροπολίτη Νέας Σμύρνης να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην επερχόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info ο μητροπολίτης κ. Συμεών θα ήταν ένας εκ των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος λόγω της συμμετοχής του ως αναπληρωματικό μέλος στην επιτροπή Διορθοδόξων.
Ο κ. Συμεών αρνήθηκε να συμμετάσχει με τον ισχυρισμό πως δεν τον ενδιαφέρει από την στιγμή που δεν θα έχει ψήφο, σύμφωνα με τον κανονισμό της Πανορθόδοξης.
Για την κάλυψη της θέσεως του κ. Συμεών η Ι.Σ.Ι. στράφηκε προς τα μέλη της επόμενης Δ.Ι.Σ. (2016-2017) ξεκινώντας από τους ιεράρχες της Αυτοκεφάλου. Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος αρνήθηκε. Το ίδιο έπραξε και ο μητροπολίτης Μάνης. Επόμενος στην σειρά ήταν ο μητροπολίτης Δημητριάδος ο οποίος συμμετέχει ήδη ως μέλος της επιτροπής Διορθοδόξων. Έτσι το ερώτημα τέθηκε στον επόμενο, Καισαριανής κ. Δανιήλ ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά. Εξίσου κατηγορηματική ήταν η άρνηση του μητροπολίτη Πειραιώς.
Τελικά αυτός που δέχθηκε από την επόμενη σύνθεση της Δ.Ι.Σ. να συμμετάσχει καλύπτοντας το κενό του μητροπολίτη Νέας Σμύρνης ήταν ο Ύδρας κ. Εφραίμ.
Η αιτιολόγηση που χρησιμοποίησαν ορισμένοι εκ των μητροπολιτών που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αποστολή συνοψιζόταν στην φράση «δεν είμαι μαριονέτα».
Καθήκοντα αναπληρωματικών θα αναλάβουν οι μητροπολίτες των Νέων Χωρών της επόμενης Δ.Ι.Σ., δηλαδή οι μητροπολίτες Εδέσσης, Ζιχνών, Ελευθερουπόλεως, Σερβίων, Αλεξανδρουπόλεως και Νεαπόλεως.

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ;

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του orthodoxia.info δεν αποκλείεται μετά το Πάσχα να συνέλθει εκ νέου σε έκτακτη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, προκειμένου να συζητήσει επί των κειμένων της Πανορθοδόξου, για πολλά εκ των οποίων υπάρχουν αντιρρήσεις και αντιπροτάσεις.
Η αυριανή συνεδρίαση της Ι.Σ.Ι. αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού όπως όλα δείχνουν το μάθημα των θρησκευτικών που έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί θεωρείται από πολλούς ιεράρχες ως ευκαιρία μιας ευρύτερης συζήτησης για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κυβέρνησης και ειδικά Εκκλησίας – Υπουργείου Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

* -Υπογράψτε την Ομολογία Πίστεως Εδώ - Διαβάστε τα πορίσματα της Ημερίδας « ‘’Πρωτεῖο’’, Συνοδικότης καί Ἑνότης τῆς Ἐκκλησίας» - Δείτε το χαιρετισμό του Αρχ. Αναστασίου Μετεωτίτου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails